Onze activiteiten

4 juni 2024 - Rendez-vous met AJBA:

Record verbroken!

Nog voordat we het onderwerp ontdekten, was de presentatie van Jean-Louis PRIEUR, een expert gespecialiseerd in mobiliteit, al spannend!

Onze debater, Jean-Louis PRIEUR, is niet de eerste de beste; naast een zeer lange ervaring op dit gebied, is hij de Voorzitter van de UPEX (Union Professionnelle des Experts en Automobiles de Belgique).

Het zou natuurlijk gaan over expertises, over hun juridische aspecten, over onderdelen die opzettelijk of onopzettelijk worden vastgehouden om maximale bedragen voor reparaties te dekken, of deze nu gerechtvaardigd zijn of niet.

Jean-Louis PRIEUR beschreef ook de wetten en regels die niet altijd logisch zijn, ware hoofdbrekens voor de specialisten.

De experts zijn uiteraard ook bemiddelaars, tussen particulieren en verzekeringsmaatschappijen, tussen technici, particulieren en verzekeringsmaatschappijen.

Ze zijn er ook om te speuren; raadt eens wie!

Zonder de verschillen in wetgeving en toepassing te noemen, afhankelijk van de regio's van ons ingewikkelde land!

Wat in Vlaanderen is toegestaan, kan in Wallonië niet zijn toegestaan, en omgekeerd.

Jean-Louis PRIEUR heeft ook de verraderlijke rol van de interventiediensten genoemd, zoals brandweerlieden die, om toegang te krijgen tot een gewonde, niet lang aarzelen voordat ze de carrosserie doorsnijden; voor hen is dit soms een... plezier, laten we het maar opschrijven. Dit heeft geleid tot de definitie van "verliezen" tussen "economisch" (vaak herstelbaar) en "technisch" (onherstelbaar, of eerder verboden te repareren).

Onder de juridische afwijkingen wordt een voertuig dat door overstromingen is getroffen, afhankelijk van de regio, als "technisch verlies" beschouwd zodra het waterpeil het zitvlak van de stoelen bereikt, terwijl het voertuig perfect herstelbaar is na een goede reiniging. Hetzelfde geldt als carrosserie-onderdelen gemakkelijk te repareren zijn.

Een voorbeeld: een prachtige Ford Mustang zonder grote schade (een spatbord, een dorpel, een deur) waarvan het dak moest worden afgesneden om de corpulente bestuurder eruit te halen; dit voertuig was perfect herstelbaar, maar wettelijk moest het in deze regio worden vernietigd ondanks de zeer lage kilometerstand en de perfecte staat van de rest van de mechanica!

 Record verbroken!

Maar waarom de titel van dit verslag?
Eenvoudig: terwijl onze diner-debatten meestal 3 uur duren en rond 22.00 uur eindigen, moesten we om 23.45 uur beginnen met het inpakken van onze spullen en de stoelen op de tafels zetten om de sessie te onderbreken... die zich vervolgens voortzette op de parkeerplaats! Bijna 5 uur lang levendige, gepassioneerde, interessante uitwisselingen, rijk aan anekdotes die we hier niet kunnen herhalen, aangezien een van de regels van onze bijeenkomsten is dat we de sappige verhalen "onder ons" houden en niet openbaar maken!

*  *  *  *  *  *  *  *  *

26 maart 2024 : Peeter HENNING en de historische voertuigen

Een geweldige avond in Mont Saint Guibert!

De eerste 'Rendez-vous met AJBA' heeft zijn beloftes waargemaakt. We waren bijzonder talrijk aanwezig voor dit inmiddels traditionele samenzijn.

La CYLINDRERIE

We waren inderdaad gastheer van het initiatief van de broers Raoul en Grégoire BAUCHAU, die minder dan 2 jaar geleden een 'conciergerie' hebben opgericht voor uitzonderlijke voertuigen (oud, modern, uitzonderlijk, ...).

Verscholen achter zeer geavanceerde beveiligingssystemen en profiterend van attente (optionele) diensten, hebben de voertuigen die in deze uitgestrekte gebouwen geparkeerd stonden de interesse gewekt van onze vele deelnemers.

 

Een ontdekking die het verdient om andere voertuigen (en eigenaars) aan te trekken, waarvan de meeste in Waals-Brabant wonen;

maar niet alleen daar...

Om veiligheidsredenen is "La CYLINDRERIE" alleen bereikbaar via e-mail en telefonisch contact! Zie de website. https://lacylindrerie.com

Het debat: de problematiek van historische voertuigen 

Peeter HENNING, CEO van de BEHVA (Belgian Historic Vehicle Association), leidde vervolgens een debat van zeldzame intensiteit!

DDe salons van de CYLINDRERIE ontvingen ons in een zeer... automobiele sfeer, rond een replica van de Porsche 356.

Het is waar dat, naast het bezit en onderhoud van oude auto's, deze gelukkige eigenaars worden geconfronteerd met tal van regelgevingen. Regelgevingen die verschillen per regio; niet per land, we zijn in België!

Wat is toegestaan in Vlaanderen is (niet op dezelfde manier) toegestaan in het Franstalige gebied (en vice versa); te vaak dringt het "Federaal" door in de doolhoven van de wettigheid! Neem bijvoorbeeld de technische controle...

Met behulp van duidelijke en precieze tabellen, in onze 2 nationale talen, probeerde Peeter HENNING de voorbije, recente en huidige regelgevingen te onthullen.

Hij overwoog de toekomstige regionale, nationale Belgische, en... Europese, die veel twijfels oproept!

Alles kwam aan bod, zoals technische controles (vanaf een bepaalde leeftijd is het niet langer verplicht; sterker nog, het wordt afgeraden omdat de controleurs niet op de hoogte zijn van wat toegestaan, verplicht of verboden is!), de rijvoorwaarden, de lage-emissiezones, de verzekeringen,....

Wat een sfeer!...

De organisatie had moeite om het oorspronkelijke tijdschema van onze "Rendez-vous" aan te houden, omdat de deelnemers talloze vragen bleven stellen! Maar ze slaagden er niet in om Peeter HENNING in het nauw te drijven; hij beheerst deze onderwerpen zo goed! Zoals gewoonlijk werd dit debat van zeer hoog niveau afgesloten met een maaltijd die bijzonder werd gewaardeerd!

* * * * * * * * * * *

23 januari 2024 : de statutaire vergadering van AJBA

Onze statutaire algemene vergadering vond, zoals traditiegetrouw, plaats aan het einde van januari.

Voor deze gelegenheid verwelkomde FEBIAC ons in haar kantoren aan de Woluwelaan in Brussel.

Deze ontmoeting van onze leden was ongetwijfeld een "formaliteit".

Het was een gelegenheid om de balans op te maken van een bijzonder vruchtbaar jaar 2023!

Het was ook een gelegenheid om de 6 "Ontmoetingen van de AJBA" in 2023 te herinneren, die ons de mogelijkheid gaven om Frank Van Gool en de leiders van RENTA te ontmoeten en te bespreken (23 januari), de tekenaars Benoit Deliège en Philippe Poncelet (23 maart), Catherine Lenaerts (Febelauto, 13 juni), Stéphane Bocqué (Febeg, 26 september), Gilles Fartek (Hyperloop, 16 november), en tot slot, Andréas Cremer en Christophe Dubon (Febiac, 5 december).

De vergadering heeft ook gestemd over de oprichting van 3 categorieën Partners (Bronze, Silver en Gold), als een manier om onze contacten aan te moedigen het dynamisme van onze vereniging te ondersteunen. De vergadering heeft de contributies voor deze 3 categorieën bepaald: 400€, 800€ en 1200€. De details van de voordelen die aan deze 3 categorieën worden aangeboden, zijn te vinden op de pagina "Lid worden". Verschillende voorstellen voor activiteiten werden gepresenteerd door de aanwezige leden, allemaal interessant; er zijn al contacten gelegd. Maar andere suggesties zijn altijd welkom! Een onderwerp heeft met name discussie opgeroepen: hoe het domein van het fietsen (fabrikanten, importeurs/detailhandelaren, verenigingen) op ons ontmoetingsplatform te integreren.
Sommige leden herinneren eraan dat de AJBA sinds de oprichting gericht is op individuele "mechanische" mobiliteit (dus met motoren), terwijl anderen benadrukken dat mobiliteit in het heden - en de toekomst - niet kan worden overwogen zonder fietsen. Toerisme, dat nu deel uitmaakt van onze doelstellingen, kan niet zonder fietsen worden gedacht. Er zijn zelfs merken die proberen klanten te trekken door bij de aankoop van een van hun modellen een specifieke fietsaanhanger als cadeau aan te bieden!

Ongeveer 90 minuten later werd de algemene vergadering afgesloten met een genereus en smakelijk buffet aangeboden door ons partnerlid Coyote.

De volgende afspraak staat gepland over enkele weken.

Houd deze pagina's in de gaten; we zullen ze hier binnenkort presenteren!

* * * * * * * *
Op 5 decembre 2023,
was AJBA de gast bij FEBIAC

Het is gebleken dat FEBIAC, de vereniging die traditioneel het Autosalon van Brussel organiseert, ons inderdaad heel wat te vertellen had!
Uiteraard ging het over de problemen die zich stelden in de aanloop naar januari 2024, de maand waarin FEBIAC op de Heizel traditioneel afspraak heeft met het grote publiek.

De vraag was echter of Febiac in januari 2024 alsnog een "Brussels Auto Show" zou organiseren? Maar niets was minder zeker!
In verband met 2024 betreft, moesten de verantwoordelijken van FEBIAC noodgedwongen rekening houden met de evolutie van een markt die overspoeld wordt met electrische automodellen allerhande, met als direct gevolg een nieuwe interesse, of desinteresse, van het grote publiek.
Bij de afsluiting van het Salon 2023 werd inderdaad vastgesteld dat de vele bezoekers, die vroeger gemotiveerd het Salon bezochten omdat het een enige gelegenheid bood om verschillende modellen met elkaar te vergelijken, zich plotseling niet langer persoonlijk konden informeren met het oog op een volgende aankoop
.
Blijkbaar draait de discussie vandaag niet langer om prijs, technologie, mobiliteit of andere populaire argumenten.

En ook al vindt die niet plaats in januari, het “Salon is wel degelijk een concept - en zelfs eigendom - van FEBIAC. Een concept dat is uitgegroeid tot een ware traditie, gezien het aantal 'Speciale Salonvoorwaarden” die alle merken op de Belgische markt aanbieden.
Volgens Febiac CEO Andreas CREMER en woordvoerder Christophe DUBON spelen er nu heel andere factoren mee, maar omwille van de discretie die wij de gastsprekers van onze “Rendez-Vous met AJBA” garanderen, kunnen wij daar hier niet verder op ingaan.
Wie er nieuwsgierig naar was, had er beter aan gedaan er op 5 december bij te zijn!
Het heeft die avond niet aan vragen ontbroken en heel wat onderwerpen werden aangesneden.
Zo besprak FEBIAC de organisatie van een “Automotive e-Motion Summit”, die zal plaatsvinden van 20 tot 22 februari 2024 in “Sky Hall”, in de luchthaven van Zaventem.
"Sky Hall'... Het is de moeite om de naam te bevragen in Google.
Het gaat immers over de vroegere vertrekhal van onze nationale luchthaven, bekend en zelfs legendarisch omwille van zijn gigantische glazen wand, die uitkijkt over de start- en landingsbanen!
De ”Summit” moet een ideale gelegenheid zijn om de sector te belichten die momenteel radicale veranderingen ondergaat, en
misschien wel een revolutie!
Ongetwijfeld gemotiveerd door de hierboven vermelde evolutie van de voertuigenmarkt, innoveert FEBIAC eens te meer door bij die gelegenheid alle spelers, zowel Belgische als Europese, op het vlak van mobiliteit samen te brenge.
M
eer nog, naar verluid zullen zo goed als alle merken die in België verkocht worden, in februari 2024 in de Sky Hall aanwezig zijn.
Maar Andreas CREMER herinnerde er ons aan dat het "AutoSalon” niet de enige activiteit is van FEBIAC. En zoals onze gastheren aangaven, diversifieert de Vereniging nu al sinds enkele jaren haar aanbod van diensten.
De Belgische Auto- en Fietsfederatie is operationeel volop bezig!

AJBA, nu als enige belgische beroepsvereniging van AutoMotoMobiliteitsjournalisten werd dus uitgenodigd naar het Huis van de Automobiel voor een bijzonder leerrijke en sympathieke avond.

*  *  *  *  *  *  *

"Rendez-vous met AJBA" van 16 november '23 :
Gilles FARTEK en de Hyperloop technologïeën...

Nee, dit is niet de titel van een kort verhaal dat onlangs op internet en in goede boekhandels is verschenen!

Het is de titel van een fascinerende avond georganiseerd in het kader van onze "Rendez-vous met AJBA"!

Op 16 november 2023 was Gilles Fartek in Grez-Doiceau de eregast van AJBA. Fartek is een man met vele facetten, zowel professioneel als menselijk, die altijd een passie heeft gehad voor wetenschap en in het bijzonder voor luchtvaart.

Zijn nieuwste passie?

Een heel interessante en levendige avond.

Lees meer door hier te klikken!

--------------------------------------------------------

« Rendez-vous met AJA » van 26 september ‘23
Stéphane BOCQUE (FEBEG) :
Is de omschakeling van thermisch naar elektrisch echt gerechtvaardigd?

 

Op 26 september '23 was Stéphane BOCQUE te gast bij onze vereniging tijdens een van onze traditionele "Rendez-vous met AJBA ".

De locatie voor deze ontmoeting was het restaurant "HAU" in Sint Pieters Woluwe, een charmante plek, verfraaid met een typisch Thaise maaltijd bereid door Chef HAU zelf!

Als inleiding op de debatten heeft Pascal COURRIER (Coyote Belgium) een overzicht gegeven van de reeds geïmplementeerde en toekomstige ontwikkelingen van een van de belangrijkste verkeersinformatiesystemen.

Als woordvoerder van FEBEG en als een dynamische animator van groepen die streven naar een beter milieu, heeft Stéphane BOCQUE natuurlijk gepleit voor de toekomst van elektrische mobiliteit.

Ondersteund door tal van illustraties, grafieken, statistieken en andere documenten die zijn gepubliceerd door de actoren in de sector, heeft Stéphane BOCQUE geprobeerd degenen die terughoudend zijn om volledig elektrisch te gaan, te overtuigen. Dat was van hem te verwachten...

Zoals verwacht, heeft zijn aandachtig publiek niet automatisch ingestemd met zijn argumenten en sommige van zijn wellicht wat subjectieve opmerkingen in perspectief geplaatst.

Niet zonder uit te leggen, met talrijke foto's uit de "goede oude tijd", dat hij geboren is en opgegroeid in een omgeving die sterk beïnvloed is door de auto. Dit heeft ons in staat gesteld om in hem een autoliefhebber te ontdekken; een heel programma aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in onze mobiliteit!

De balans van deze bijzonder interessante avond moet echter de interessante en intelligente heroverwegingen van de overgang van op olie gebaseerde brandstoffen naar elektriciteit aan boord benadrukken.

Het moet gezegd worden, de afwezigen hadden ongelijk!

Aangezien de avond levendig was en iedereen in staat stelde een warme locatie en een even genereuze als heerlijke keuken te ontdekken.

Natuurlijk wilde onze Raad van Bestuur, in afwezigheid van onze voorzitter Erwin De Weerdt in het buitenland, Stéphane BOCQUE bedanken voor zijn interessante en enthousiaste "bijdrage"!

De volgende "Rendez-vous met AJBA " zal plaatsvinden op donderdag 16 november 2023 in Grez-Doiceau, aan de rand van Vlaams-Brabant, met als thema het pittige en controversiële onderwerp van ultrasnelle Hyperloop-mobiliteit; de debatten zullen worden geleid door Gilles FARTEK, een landgenoot die sterk betrokken is bij de ontwikkeling van dit vervoersmiddel van de toekomst!

En dan... op dinsdag 5 december '23, opnieuw bij HAU, een avond die een jaar vol evenementen en ontmoetingen afsluit.

Ter gelegenheid daarvan zal AJBA het woord geven aan een bijzonder interessante en... seizoensgebonden gesprekspartner! Maar dat blijft nog een verrassing!

*  *  *  *  *

Rendez-vous met AJBA van 13 juni '23

Wat interessante informaties onthuld door
onze spreker,
Catherine LENAERTS (FEBELAUTO)

Voor deze derde "Rendez-vous met AJBA" dit jaar, konden wij een zeer interessante spreker uitbodigen!

Wie er bij was kreeg ionderdaad een schat aan informatie mee van onze gastspreker mevrouw Catherine LENAERTS, gedelegeerd bestuurder van FEBELAUTO.

Catherine LENAERTS hield haar toehoorders op het puntje van hun stoel met een uiterst professionele presentatie over de recyclage van elektrische (en aanverwante) voertuigen.

Een van vele vertrouwelijke nieuwtjes die zij met ons deelde ging over de komst van een nieuwe speler-specialist in recycling, een ander had betrekking op het fijn stof dat vrijkomt bij het ontmantelen van voertuigen!

Stel u voor dat dit stof, dat verschillende waardevolle elementen bevat, ook wordt verwerkt en gerecycleerd, waardoor het recyclage coëfficiënt verhoogt van 97% naar... 100%.

En zeggen dat dit maar twee voorbeelden zijn van wat er tijdens deze boeiende avond ter sprake kwam.

De volgende “Rendez-vous met AJBA” is alweer gepland voor September. Alle details hierover verschijnen binnenkort op deze website!


*  *  *  *  *

Een excusieve ontmoeting in het kader van onze " Rendez-vous met AJBA"
Philippe PONCELET en Benoit DELIEGE lieten in hun hart kijken...

AJBA is er in geslaagd om op 23 maart ll. een uitzonderlijke ontmoeting te organiseren met deze twee getalenteerde kunstenaars in de galerij van Raphaël van der Straten in hartje Waver.

Met Benoit DELIEGE en Philippe PONCELET als gasten ging het die avond om een allesbehalve formele en stoffige bedoening!

Er was de tentoonstelling van meer dan 50 werken en er was de uitbundige uitleg van beide kunstenaars over hun carrière.

Beiden hadden het over een leven met vele ups en downs, dat zich niet liet aflezen als een simpel curriculum vitae.

Benoit en Philippe verrijkten hun verhalen met letterlijk schilderachtige details en strooiden gul "knapperige" anekdotes in het rond over een leven dat uiteindelijk rijk bleek te zijn aan gelukkige toevalligheden, onvoorziene ontmoetingen, soms teleurstellingen, maar uiteindelijk getuigde van succes!

Zo herinnerde Benoit zich een baancontrole op het moment dat zijn auto vol zat met schilderijen en tekeningen, die natuurlijk niet gedekt waren door een factuur.

U kan zich best de rest van het verhaal voorstellen…Of liever, nee; u had er maar bij moeten zijn op 23 maart!

En dit is slechts een voorbeeld van wat er in Waver over de tongen ging en dan viel veel nog onder de noemer ”vertrouwelijk”.

 Inderdaad, als sprekers er om vragen houden wij onze avonden achter gesloten deuren. Dat maakt ze alleen maar boeiender!

De AJBA heeft dus eens te meer haar dynamiek en haar zin voor opportuniteiten bevestigd door soms, ook op korte termijn, zeer interessante en onverwachte evenementen te organiseren!

 De volgende "Rendez-vous met AJBA" is al gepland voor half april en heeft naar goede gewoonte 's avonds plaats.

In principe gaat het om 18 april, aanvang 19.30 uur, maar die bevestiging krijgt u binnen enkele uren.

Het thema van deze avond?

Chtttt! Daarover vertellen wij u meer over binnen een paar dagen!

Maar het wordt best weer een spannend verhaal.
Benoit DELIEGE

Philippe PONCELET

..

* * * * *
31 januari 2023 : "Rendez-vous met AJBA"
RENTA vzw ontdekken :

Op 31 januari 2023 waren de leden en sympathisanten van AJBA te gadt bij RENTA, de Federatie van Voertuigverhuurders.

Op het menu stonden, naast een bijzonder royaal buffet, de directieleden van RENTA die bij die gelegenheid hun activiteiten en de evolutie van de autoverhuursector wisten toe te lichten.

De huidige periode is niet alleen rijk aan gebeurtenissen en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, maar ook aan een klimaat van onzekerheid. Met Belgische en Europese overheden die, onder druk van welbepaalde lichting politici (waarvan bekend is dat heel wat van die zelfverklaarde specialisten niet eens weten waar het inzake mobiliteit nu in feite om draait) constant twijfelen aan de haalbaarheid van de genomen opties.

Terwijl voor sommigen de mobiliteit alleen maar kan evolueren naar "volledig elektrisch", uiten anderen reeds twijfels bij de haal- en uitvoerbaarheid van de reeds genomen beslissingen.

In deze context is de autoverhuursector momenteel zeer succesvol en biedt hij klanten de mogelijkheid zich gemakkelijk, en zonder riskante investeringen, aan te passen aan de ontwikkelingen in de markt.

Zij wezen er wel op dat de sector al bij al beperkt in omvang blijft in vergelijking tot de particuliere aankopen; maar dat hij daarom niet minder belangrijk is, zowel wat betreft het aantal transacties als de gemiddelde of zelfs imposante grootte van de auto’s waar uiteindelijk grotendeels professionele klanten (als bedrijfsvoertuig of dienstwagen) voor kiezen.

Uit onderzoek blijkt dat "werknemers", wanneer zij de keuze krijgen, nu liever gaan voor een "bedrijfswagen" dan voor een salarisverhoging. Zij willen comfort vandaag, en nu meteen!

Het valt nog te bekijken of deze optie op middellange termijn de meest verstandige is in verband met de berekening van het pensioen aan het einde van de loopbaan. Zoals bekend berekent men het pensioen op basis van het totale salaris gedurende de ganse loopban.

AJBA dankt dan ook van harte Erik Maes (Directeur Renta Solutions), Frank Van Gool (Algemeen Directeur Renta), Stefan Delaet (Voorzitter Renta & Directeur KBC Autolease) en Johan Portier (Voorzitter Lange Termijn Verhuur en Directeur Leaseplan) voor hun bijdrage tot het success van deze “Rendez-vous met AJBA”.


* * * * *

"Rendez-vous met AJBA" van 29 november 2022

Pierre COENEGRACHTS (VisitWallonia) :

"In België heeft het toerisme al te vaak te lijden
onder mobiliteits-mis-management!
"

Met het laatste diner-debat van het jaar van onze vereniging kwamen wij onze afspraken na!

Pierre COENEGRACHTS, adjunct-directeur-generaal en woordvoerder van "VisitWallonia" (verantwoordelijke voor het toerisme in Wallonië), heeft die avond wel degelijk tegen een aantal heilige huisjes geschopt, en niet van de minste.

Hij herinnnerde ons vooreerst aan aan de - zeer Belgische - geschiedenis van het beheer van het toerisme in België en de wirwar van reorganisaties door de overheden van Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. Vervolgens stelde onze gastspreker de recente statistieken van Roland Berger Strategy Consultants voor over de toeristische keuzes die onze landgenoten en buitenlandse bezoekers maken. Een ware verrassing en een heuse openbaring!

Pierre COENEGRACHTS ging ook in op de verwachtingen van onze landgenoten met betrekking tot het beheer van onze wegen, onze infrastructuur en onze mobiliteit in het algemeen, zonder al te diep in te gaan op het plan "Good Move" (een gecontesteerd initiatief van alweer Brussels Hoofdstedelijk Gewest) omdat dit project op zich al een avondvullend onderwerp van discussie is.

Ook stond hij onder meer stil bij de "tegendraadse" en ongecoördineerde organisatie van wegwerkzaamheden die overheid, steden en gemeenten plannen tijdens vakantieperiodes, op het moment dat wij met z’n allen op vacantia gaan en buitenlandse toeristen naar ons land komen! Een dwaas fenomeen waar onze middenstanders (zelfstandigen en handelaars (restaurants, hotels en andere activiteiten) geweldig onder lijden.

 De deelnemers aan deze "Rendez-vous met AJBA" hebben met entoesiasme vele - soms pijnlijke - vragen gesteld waarop onze spreker openhartige op geantwoord heeft.

 De presentatie van de heer COENEGRACHTS kreeg een smeuig verlengstuk in de vorm van een verfijnd degustatiemenu van topchef Giuseppe Santoro van De Vini e Cucina, ons aangeboden door Pascal COURRIER en Vincent HEBERT van COYOTE Systems Benelux die wij hierbij nog eens extra danken voor hun dynamische steun aan onze vereniging dit jaar.

We zijn al begonnen met het plannen van nieuwe “Rendez-Vous met AJBA” in 2023 en hopen ook u te ontmoeten op het 100ste Autosalon op de Heizel (van 14 tot 22 januari 2023).

* * * * *

"Rendez-vous met AJBA" van 9 sept. 2022 :
"von Karman Institute for Fluids Dynamics"
(Sint-Genesius-Rode)

Gelegen aan de poorten van Brussel verwelkomde het wereldberoemde maar weinig bekend van « von Karman Institute for Fluids Dynamics » de leden van onze vereniging, "Association des Journalistes Belges Automoto" (AJBA).

Klik op deze lijn om te zien hoe dit bijzonder interessante bezoek verliep.

 

* * * * *

15 juni 2022 : "Rendez-vous met AJBA": Filip RYLANT (Traxio)

Ontmoeting na ontmoeting, ontmoeting na ontmoeting, bezoek na bezoek, heeft onze vereniging AJBA, heeft zich ontpopt tot een ideaal ontmoetingsplatform al wie bij de mobiliteitssector betrokken is; onze vereniging is zonder twijfel "the place to be"!

Dit keer kreeg Filip RYLANT, woordvoerder van TRAXIO, de kans om ons op een andere manier naar MOBILITEIT, in de breedste zin van het woord, te laten kijken!

 TRAXIO, de Federatie van de automobielindustrie en aanverwante sectoren, vroeger bekend onder de naam "FEDERAUTO", bleek voor alle deelnemers alsnog uit een moeilijk te ontwarren kluwen van organisaties te bestaan. Volgens Filip RYLANT is Traxio dat zeker!

Het gaat om 14 federaties uit niet minder dan 5 sectoren!

 Een vraag van een van de deelnemers aan onze derde "RENDEZ-VOUS met AJBA" betrof de toekomst van de after-sales sector.

In de automobiel- en motorsector, maar ook in de bedrijfsvoertuigen- en de fietssector (jaja, ook fietsen, want TRAXIO is niet alleen geïnteresseerd in auto's en co) is "mobiliteit" een even belangrijk begrip voor TRAXIO als voor AJBA!

Anders gezegd, “after-sales” slaat op alles wat te maken heeft met voertuigen-na-verkoop, wat in feite logisch is.

Met in het achterhoofd de veelbesproken mijlpaal van 2035!

 Tijdens zijn presentatie van bijna een uur haalde Filip RYLANT vele aspecten waarvan zelfs de meest ingewijden het betsaan niet vermoedden..

Zoals de evolutie van de kosten, de reorganisatie van garages, de evolutie van de slijtage van de gevoelige onderdelen van onze auto’s, zonder de sector van de fietsen en de fietsenwinkels te vergeten, een sector waarmmme wij veel minder vertrouwd zijn!!

Kortom, opnieuw een erg constructieve avond met een meer dan interessante uitwisselingen van gedachten in combinatie met een heerlijke maaltijd! 

Presentatie GDA

Presentatie IAS

Wil u méér weten over dit passionnant en intéressant debat? Klik hier !

* * * * *

"Rendez-vous met AJBA" van 26 april 2022 : Olivier NEIRYNCK (Brafco)

De "Rendez-vous met AJBA" afspraken zijn voortaan de « place to be » voor wie belangstelling heeft in de mobiliteitssector.

Bij AJBA kunnen journalisten, vertegenwoordigers van fabrikanten en leveranciers van apparatuur, politieke en verenigingsactoren op het gebied van mobiliteit, enz. elkaar regelmatig treffen.

Op 26 april van dit jaar leidde Olivier NEIRYNCK (franstalig woordvoerder van BRAFCO, de Belgische Federatie van Brandstofhandelaars) een boeiend debat over de verschillende actuele of toekomstige (of nog in testfase) technologische toepassingen waarmee auto’s met thermische motoren hun carrière op de weg kunnen voortzetten!

Op zijn beurt stelde Vincent HEBERT (gedelegeerd bestuurder van Coyote Systems Benelux) de nieuwe initiatieven van COYOTE voor ter opvolging van de evolutie van het wegverkeer in België.

Het succes van deze "Rendez-vous met AJBA" overtrof de verwachtingen van de organisatoren die niet konden ingaan op verschillende aanvragen tot deelname.
Wilt u meer weten over wat Olivier NEIRYNCK heeft gezegd ?
Klik hier !

 

Pierre CHAUDOIR van  Radio BXFM/104,3MHz in Brussel en vaste partner van AJBA stak zijn mlicro onder de neus van een aantal deelnemers, zoals
 
Erwin de WEERDT (Voorzitter AJBA) ;
Olivier NEIRYNCK (woordvoerder van BRAFCO uiteraard) ;
Pascal COURRIER (Algemeen Directeur van COYOTE Systems Benelux) ;
Gabriel GOFFOY (Communicatie Directeur van FEBIAC)

Luister maar...

 *  *  *  *  *

 "Rendez-vous met AJBA" van 25 november 2021 : Professor Francesci CONTINO (UCLouvain)

als gastspreker rond het thema :

Hoe ons energieverbruik optimaliseren om de energieomslag te vergemakkelen?

Tijdens het dîner dat het debat omkaderde dat Professor Francesco CONTINO overigens met verve voerde  hadden onze leden heel wat vragen (ook pittige) in petto over hoe onze mobiliteit er in de toekomst uit zou zien en welke de reële impact ervan zou kunnen zijn op het milieu.

Aan dit debat ging een exclusief bezoek vooraf aan de ateliers van « Boutsen Ginion Racing » onder de kundige leiding van de baas van het team, Olivier LAINE, die erg gul heel wat informatie deelde, soms op het randje van de… indiscretie...

 

 


*  *  *  *  *

Bezoek aan de "Ford Proving Ground" in Lommel
15 october 2021

Op uitnodiging van Ford konden een aantal leden tijdens een bezoek aan Ford’s belangrijkste testcentrum in Europa kennis maken met zowel de laatste evoluties van de testbanen en installaties als met de testritten zelf die beantwoorden aan de gangbare internationale normen...!

2022. All Rights Reserved